Når fællesspisning bliver mere end mad
Hvis vi skal skabe fællesskaber, er der ikke noget mere oplagt end at starte med at spise sammen. Måltidet er det fælles tredje, som skaber samhørigheden i de fælles relationer. Men hvordan tilrettelægger vi det fælles måltid, så vi opnår de fællesskaber, vi stræber efter? På dette intensive kursus ser vi på, hvilke muligheder og potentialer det fælles måltid rummer.
Tilmeld digHvis vi skal skabe fællesskaber, er der ikke noget mere oplagt end at starte med at spise sammen. Måltidet er det fælles tredje, som skaber samhørigheden i de fælles relationer. Men hvordan tilrettelægger vi det fælles måltid, så vi opnår de fællesskaber, vi stræber efter? På dette intensive kursus ser vi på, hvilke muligheder og potentialer det fælles måltid rummer.
Hvad handler kurset om
Mange foreninger har sat fællesspisningen på dagsordenen. De fællesskaber, som opstår når vi spiser sammen, rummer mange muligheder. De kan eksempelvis være med til at afhjælpe ensomhed, forbedre den psykiske og den fysisk sundhed, lette integration og i det hele taget være med til at understøtte det meningsfulde liv i fællesskab med andre.
På kurset bliver I præsenteret for forskellige måder at tilrettelægge fællesspisningen på. I vil samtidig få en indføring i, hvordan de forskellige tilgange til planlægningen af det fælles måltid rummer nogle meget forskellige muligheder for at skabe særlige former for fællesskaber og dermed understøtter særlige former for sociale relationer.
Vi undersøger sammen, hvordan man lykkes med det gode værtskab og hvordan man kan arbejde strategisk med sin facilitering af måltidsfællesskaber.
Vi ser eksempelvis på, om det hurtige måltid er svaret (”æd og skrid”), om det langsomme måltid er svaret (vi laver maden sammen), om det forpligtende måltid er svaret (vi spiser det samme), om det innovative måltid er svaret (vi udfordrer hinandens madkultur), om det privatiserede måltid er svaret (vi tager vores mad med hver især) eller om andre måder at tilrettelægge det fælles måltid på er løsningen på de udfordringer, som vi tænker, at fællesspisning kan være svaret på.
Gennem kurset kommer vi blandt andet ind på:
- Forskellige typer af måltidsfællesskaber.
- Måltidets muligheder for at understøtte sociale relationer.
- Forskellige muligheder og potentialer, som fællesspisning rummer.
- Forskellige måder at tilrettelægge fællesspisning på.
- Det gode værtskab
Hvad kan du lære?
Kurset gør det muligt for dig at tilrettelægge fællesspisninger, så I opnår den form for fællesskab og de former for sociale relationer, som I ønsker, at jeres fællesspisningsarrangementer skal resultere i.
Efter kurset kan du besvare spørgsmålene:
- Hvis fællesspisning er svaret, hvad er da spørgsmålet?
- Hvilken type fællesspisning er optimal i min forening?
- Hvordan tilrettelægger jeg fællesspisningen, så den understøtter de fællesskaber, som vi ønsker?
- Hvilke forskellige fællesspisningsformer kan jeg vælge imellem?
- Hvordan bliver jeg den gode vært for fællesspisningsarrangementer?
- Hvem skal jeg involvere i tilrettelæggelsen af fællesspisningen?
Underviser: Jens Ulrich, som er stifter af konsulentfirmaet Ulrich Consult ApS, som blandt andet arbejder med fælleskabelse og samskabelse. Han har gennem sit arbejde som konsulent hjulpet foreninger, arbejdspladser, skoler og daginstitutioner med at tilrettelægge fællesspisning. Jens Ulrich har også forsket i, hvordan det fælles måltid kan understøtte dannelse, demokratisk dannelse og udvikling af fællesskaber.
Kontaktperson
Røde Kors Hovedstaden
3833 6400
hovedstaden@rodekors.dk
- Kursusdato 11. Nov 2023 10:00 - 17:00
- Kursus Kursus for frivillige
- Målgruppe Alle frivillige
- Timeldingsfrist 10. november 2023
- Adresse Nordre Fasanvej 224, 2.sal, 2200 København, Danmark
- Lokale Kursuslokalet
- Forplejning Let aftensmad
- Max. Antal deltagere 30