Spring til indhold (tryk på Enter)
Røde Kors Hovedstaden

Julen varer længe. Men hvor de fleste forbinder julen med glæde og samvær, kan den for de mange danskere, der både er enlige og ensomme, forekomme særlig langtrukken. Og for mange trist. Tal fra Røde Kors viser, at 380.000 voksne danskere føler sig svært ensomme, hvilket svarer til mere end otte procent af befolkningen.

Over 70 frivillige hjælper til julefesten

Det er baggrunden for Røde Kors Hovedstadens mangeårige juletradition, som skaber et rum for de mennesker, som ikke ønsker at fejre julen alene. Til julefesten er der alt, hvad hjertet begærer af både julemad, hygge, samvær, sang og gaver. De seneste knap 20 år har det været en tradition at afholde julefesten i Codanhus på Gammel Kongevej i København med hjælp fra frivillige fra både Røde Kors Hovedstaden og Codan. De mere end 70 frivillige sørger for alt fra uddeling af gaver, julemad, hygge og underholdning til de flere hundrede deltagere. Juleaften i Codanhus byder foruden julemad og gaver på sang og underholdning med bl.a. Peter Mygind og Sofie Gråbøl, som læser juleevangeliet højt.

Endelig er vi sammen efter corona

De seneste to år har det ikke været muligt at afholde arrangementet på grund af corona-restriktionerne. Sidste år kørte mange frivillige rundt fra dør til dør og udleverede mad og gaver til de tilmeldte deltagere som et plaster på såret. Men det opvejer ikke samværet. Derfor glæder generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladekarl, sig særligt til julefesten i Codanhus i år.

”Det er en stor glæde, at vi igen kan være sammen, og ikke mindst at vi igen er i stand til at afholde vores julefest for ensomme i Codanhus. Vi ved, hvor meget det betyder for den enkelte, og derfor skar det i hjertet, at vi måtte aflyse både sidste og forrige år,” siger Anders Ladekarl.

Han peger på, at ensomhed ikke kun rammer den enkelte, men udgør et egentligt samfundsproblem.

En stor samfundsudfordring

”Det er en af vores helt store, men desværre ofte oversete, sociale udfordringer, som vi som samfund har et særligt ansvar for at håndtere. Udover at tage ansvar for den enkelte, må vi også forholde os til, at dét at føle sig alene fører til alvorlige følgesygdomme og dermed bliver en samfundsudfordring,” siger Anders Ladekarl.

Han påpeger, at ensomhed hvert år koster samfundet mindst 8,3 mia. kr.

”Konsekvenserne er store – både menneskeligt og samfundsøkonomisk, og det er på tide, at vi handler på ensomhed som den store samfunds- og folkesundhedsudfordring, den reelt er,” siger Anders Ladekarl, der selv deltager i julearrangementet i Codanhus.

Det samme gør Rasmus Werner Nielsen, der er adm. direktør i Alm. Brand Group, der også omfatter forsikringsselskabet Codan.

”Sammen med min familie, kolleger og frivillige fra Røde Kors Hovedstaden lægger jeg stor vægt på at holde fast i denne meget meningsfyldte Codan-tradition, nemlig at holde jul sammen med nogle mennesker, der ellers ville sidde alene eller som har svært ved at få enderne til at mødes økonomisk i juletiden,” siger Rasmus Werner Nielsen.