Spring til indhold (tryk på Enter)
Røde Kors Hovedstaden

Selvom vi bor i Danmark er vi omringet af krig i Nyheder og videospil. Derfor er krigens regler vigtige at formidle for Daniel, som er frivillig i IHL-gruppen. Men det er ikke kun det faglige indhold, som har betydning for ham – det er lige så meget det personlige.

I dag er det væltet ind med sygeplejerskestuderende fra Københavns Professionshøjskole. De skal høre Daniels oplæg om krigens regler og love. Daniel er frivillig i IHL-gruppen hos Røde Kors Hovedstaden. De to langborde i det store åben rum er ved at være fyldt op af de unge mennesker. Lokalet summer af småsnak, mens formiddagens solstråler lyser lokalet op. Blikkene er rettet mod dagens hovedperson, Daniel. Indledningsvis nævner han altid, at det ikke handler om hvem, der har ret, men om hvilke regler der eksisterer i krig. Deraf IHL, som står for International Humanitarian Law.

Indhold med mening

Man kan høre en knappenål falde til jorden under oplægget. Ro og stilhed har udfyldt rummet. Det faktuelle om krigens regler er også relevant for Daniels studie om katastrofe- og risiko management, så han opretholder sin viden omkring stoffet. Selvom han har meget viden med sig, så fortæller han, at han lærer vildt meget, mens han står og formidler stoffet videre til andre.

”Det er grænseoverskridende at snakke foran mange mennesker, men jeg går altid derfra med en god følelse i maven. Det betyder ekstremt meget at hjælpe andre,” fortæller den 24 årige mand. I dagens anledning har han også vinklet oplægget mod medicin og regler i krigssituationer, som især har relevans for de kommende sygeplejersker.

Foran præsentationen står Daniel stadig med mikrofonen i hånden.

”Hvem gælder krigens regler for? ” spørger han ud i rummet. Stilheden hersker stadig. Gennem flere dilemmaspørgsmål bliver de studerende mere deltagende, og flere af dem rækker hånden i vejret uden at tøve. Der bliver skabt en god dialog mellem ham og de studerende. Det er tydeligt, at flere af de studerende får en aha-oplevelse, som Daniel kalder det. De lærer noget nyt, og måske det hele giver bedre mening for dem forklarer han.

”For vi har alle kendskab til krig, men ikke krigens regler. Så derfor giver indholdet super god mening. ”

Forskelligheden bliver værdsat

Genevé- og Haagkonventionerne er blot få af mange fagbegreber, som sidder under huden hos den frivillige oplægsholder. Den praktiske erfaring og viden supplerer de sygeplejerskestuderendes underviser fint med under dagens oplæg. Hun har selv været udsendt i en krigszone med Røde Kors, som sygeplejerske og har derfor en masse erfaring fra virkeligheden. Flere af Daniels medfrivillige, som også holder oplæg, er bl.a. tidligere udsendte soldater. De har en helt anden viden, end Daniel har fra studiet, men det ser han som et kæmpe plus og en god mulighed for at lære hver gang.

”Der er så mange kloge rare mennesker, som har så meget at byde på. Det er rigtig rart. ”

De frivillige i IHL-gruppen har vidt forskellige baggrunde og interesser, men Daniel fortæller, at han tydeligt mærker, at Røde Kors går op i de frivillige trods forskellighed.

”Jeg er virkelig værdsat som frivillig. Jeg bliver sat i front, men der er en masse støttepersonale hos Røde Kors, som udfører resten af funktionerne. Jeg føler ikke, at det er en svær byrde at være frivillig i IHL.” Klapsalverne fylder rummet efter Daniels oplæg og småsnakken breder sig efterfølgende. De studerende går til en velfortjent frokostpause efter en time med fuld koncentration.

Daniel afrunder med, at sige at det ikke kun er fordi, han vil hjælpe andre, at han er frivillig. Men det heller ikke kun er fordi, det styrker hans faglige profil. Det er simpelthen både det personlige og faglige, som vægter højt når Daniel er frivillig.

DANIEL LIPPERT, 24 ÅR

Frivillig i IHL (International Humanitarian Law)

Frivillig siden februar 2022.

Læser katastrofe- og risiko management på Københavns Professionshøjskole.