Spring til indhold (tryk på Enter)
Røde Kors Hovedstaden

KURSER FOR PRIVATE

Find dit kursus

KURSER FOR ERHVERV

Book en instruktør

Kurser i førstehjælp

Førstehjælp kan redde liv og har været en central del af Røde Kors’ arbejde, lige siden organisationen blev stiftet i 1863.

Den danske afdeling af Røde Kors blev oprettet i 1876 og tilbød kurser i førstehjælp til politikfolk, skovarbejdere og andre med farligt arbejde. I dag tilbyder Røde Kors førstehjælpskurser til alle.

Ovenfor kan du klikke dig videre til vores sider om førstehjælpskurser for private eller erhverv. Nedenfor kan du læse mere om førstehjælp og førstehjælpskurser.

Hvad er førstehjælp?

Førstehjælp refererer til de grundlæggende medicinske procedurer og midler, der gives i en nødsituation for at bevare liv, forhindre yderligere skade og fremme helbredelse.

Formålet med førstehjælp er at yde hurtig og effektiv bistand, indtil professionelle sundhedspersoner kan overtage plejen.

De grundlæggende principper for førstehjælp inkluderer:

  1. Livreddende handlinger: Dette kan omfatte hjerte-lungeredning (HLR) for at bevare blodcirkulationen og iltforsyningen til vitale organer.
  2. Behandling af sår og skader: Rengøring, desinfektion og forbinding af sår for at forhindre infektion.
  3. Håndtering af brud og forstuvninger: Stabilisering af skadede lemmer og transport af personen til yderligere behandling.
  4. Fremmedlegemer og luftvejshåndtering: Hjælpe personer, der har problemer med at trække vejret på grund af blokering af luftvejene.
  5. Bevidstløse personer: Vurder og håndter bevidstløshed og oprethold vejrtrækning og cirkulation.
  6. Anvendelse af en hjertestarter: Brug af automatiske eksterne hjertestarter (AED) til at genoprette hjertets normale rytme i tilfælde af visse hjerteanfald.

Førstehjælp er en værdifuld færdighed, alle bør have kendskab til, da den kan gøre en afgørende forskel i nødsituationer og redde liv. 

Er det svært at lære førstehjælp?

Nej, det er ikke svært at lære førstehjælp. Førstehjælp er baseret på enkle retningslinjer og metoder, alle kan lære.

Hvor mange danskere har været på kursus i førstehjælp?

80 procent af den danske befolkning har gennemført et kursus i førstehjælp. Det viser en undersøgelse foretaget af Region Hovedstadens Akutberedskab i 2018. Ifølge tal fra Dansk Førstehjælpsråd modtager mere end 200.000 danskere hvert år rådets førstehjælpsbevis. 

Hvad lærer man på et førstehjælpskursus?

Førstehjælpskurser gør deltagerne bekendte med førstehjælpens principper og lærer dem at udføre førstehjælp. Hos Røde Kors tilbyder vi førstehjælpskurser for private, institutioner og virksomheder. På siderne om førstehjælpskurser til private og førstehjælpskurser til erhverv kan du læse mere om indholdet af de enkelte kurser.

Hvad koster et førstehjælpskursus?

Førstehjælpskurser varierer i pris. Hos Røde Kors tilbyder vi førstehjælpskurser til private fra 490 kr. og førstehjælpskurser til erhverv fra 375 kr. per person ved 16 deltagere.

Hvor lang tid tager et førstehjælpskursus?

Kurser i førstehjælp varierer i varighed. Hos Røde Kors er vores hurtigste kursus en introduktion til førstehjælp, som varer 2½ timer. Vores længste kursus varer 12 timer og strækker sig over to dage. De fleste af vores kurser ligger et sted imellem de to og varer 4 til 8 timer.

Hvor kan man tage kurser i førstehjælp?

Røde Kors tilbyder førstehjælpskurser i hele Danmark. I Røde Kors Hovedstaden tilbyder vi førstehjælpskurser for institutioner og virksomheder i København og resten af hovedstadsområdet. Vores kurser kan afholdes i vores lokaler på Nørrebro eller lokalt hos den enkelte institution eller virksomhed, såfremt det foretrækkes.

Hvor længe gælder et førstehjælpsbevis?

De fleste af vores førstehjælpskurser giver et bevis fra Dansk Førstehjælpsråd. Beviset har en gyldighed på to år, hvorefter det skal fornyes. Undtaget herfra er færdselsrelaterede kurser til brug for kørekort, som har en gyldighed på ét år.