En pause fra hverdagen
At være gåven giver Anja en pause fra hverdagen og nye perspektiver på livet.
Hvad er en gåven? Kan alle blive gåven? Hvad får du ud af at være gåven?
Det er nogle af de spørgsmål, vi har stillet Anja, som er gåven for Røde Kors Hovedstaden.
Til daglig arbejder Anja i sine egne virksomheder. Den ene er en smykkevirksomhed, Lorca, der sælger smykker lavet af vintageperler. Den anden er et rent kreativt åndehul på Instagram, kaldet Ton Ami.
Anja startede som frivillig gåven i juni, og hun har dermed været gåven i 4 måneder indtil videre. Hun havde læst om muligheden på Røde Kors Hovedstadens website, som hun jævnligt besøger, fordi hun holder øje med jobmuligheder.
Om det frivillige job som gåven, fortæller Anja, at det blot kræver, at man tager kontakt. Derefter gik processen let takket være mødet med en dygtig koordinator. “Jeg tror også, at jeg havde besluttet mig inden mødet,” fortæller Anja.
En pause fra hverdagen
Det kræver ikke, at man sætter mange timer af. Anja sætter ca. 2 timer af, hver uge eller hver anden uge. Hun oplever, at der er stor respekt for hende som frivillig, og de gange Anja har været ude at gå, har beboerne allerede været klar, da Anja mødte op. Man bør dog være forberedt på, at det nogle gange tager lidt tid at komme i overtøjet. “Det er ligesom en pause i min hverdag. Jeg er 100 % til stede, og jeg kan hverken tjekke min mail, telefon eller lignende. Og selvom det måske ikke altid lige passer så godt, så kommer jeg altid hjem med mere energi,” fortæller Anja.
Det er som regel den samme ældre mand fra et plejehjem, som Anja går tur med, men hun har også prøvet at gå tur med en ældre kvinde.
I starten var den ældre dame lidt nervøs, men Anja fik hende til at grine flere gange, og det gav hende blod på tanden til at turde den menneskelige kontakt mere. “Jeg oplever, at jeg kommer med en anden energi, fordi jeg ikke er en plejeperson. Jeg skal bare være der en time,” fortæller Anja.
Det handler om ro og empati
Charlotte, der står for kontakten fra plejehjemmets side af, prioriterer gåvennerne. “Derfor er der en god dialog og kommunikation omkring samarbejdet,” fortæller Anja.
Anja har ikke selv gået på kursus eller lignende, så hun trækker på sin livserfaring i mødet med de ældre. Det betyder dog ikke, at man skal have en bestemt alder for at blive gåven. Hun mener derimod, at alle, der besidder en vis grad af ro, empati og omsorg, kan blive gåven.
“Det er det med at møde mennesker, der hvor de er. Det giver også et perspektiv på, hvor langt livet er. Jeg har desværre hverken bedsteforældre eller forældre længere, så det var også en del af den indledende motivation,” fortæller Anja. På den måde føler hun altid, at hun får mere, end hun giver.
Billede og tekst af Mette Bach-Lauritsen