Spring til indhold (tryk på Enter)
Røde Kors Hovedstaden

En onsdag i begyndelsen af marts 2022 fik Fie Friis nøglerne til en lukket burgerbar på Københavns Hovedbanegård og til opgave at forvandle lokalet til et trygt rum for mennesker på flugt.

Halvandet døgn senere tog et hold frivillige fra Røde Kors Hovedstaden imod de første familier fra Ukraine ved toget og fulgte dem op til Tryghedszonen, hvor burgerbarens indre nu var forvandlet til en stor dagligstue med spisepladser, sofaarrangement og aflukkede sovepladser.

“Jeg arbejder normalt som udviklingskonsulent i Røde Kors Hovedstaden – blandt andet med de af vores indsatser, som støtter nytilkomne. Samtidig synes jeg, at det er spændende at få ting til at ske i en fart, så det føltes helt rigtigt for mig at tage opgaven med at få etableret Tryghedszonen,” fortæller Fie, som fik en midlertidig pause fra sine almindelige arbejdsopgaver i fire uger for at kunne løfte opgaven sammen med en kollega.

Alle rykker i flok – i en fart

Røde Kors Hovedstaden havde tidligere drevet en tryghedszone, da der kom mange syriske flygtninge til landet tilbage i 2015, men den nye indsats skulle alligevel bygges op fra bunden og hele tiden tilpasses den virkelighed, som de frivillige mødte på Hovedbanegården.

“Det var fedt at opleve, hvordan alle rykkede i flok og bakkede op. Genbrugsbutikkerne leverede møbler og legetøj, og mine kollegaer samlede information og tog de første vagter, mens de i øvrigt også passede mine normale opgaver,” siger Fie.

150 virkelig seje frivillige

Tryghedszonen var åben døgnet rundt, og den blev bemandet af fire til seks frivillige i fire vagtskift. Mere end 150 frivillige meldte sig til at hjælpe med at hente flygtninge ved togene, finde informationer til de rejsende, sørge for mad og drikke og bare være nærværende og venlige overfor de mennesker, der kom forbi Tryghedszonen på deres flugt.

“Jeg er vildt imponeret over, hvor hurtigt vi kunne mobilisere frivillige til opgaven. Det er ikke en lille ting at være frivillig i Tryghedszonen – det er et stort ansvar og relativt mange, lange vagter. Jeg har mødt så mange virkelig seje mennesker, som har budt ind og været med til at løfte indsatsen – og videreudvikle den, så vi hele tiden kan møde de behov, vi ser blandt vores gæster,” fortæller Fie.

Tilbage til de langsigtede indsatser

I dag er Fie tilbage ved sit normale skrivebord. Noget af det, hun har arbejdet videre med efter, at Tryghedszonen lukkede ned, er indsatser, som omhandler venskabsfamilier, hvor frivillige støtter nytilkomne i Danmark.

“Efterhånden som flygtningene får opholdstilladelse og et sted at bo, får vi brug for frivillige, der vil give dem indblik i Danmark og hjælpe dem med at få etableret et lokalt netværk. Samtidig har vi oprettet Røde Kors Café, som er et tilbud til nytilkomne om at mødes i hjemlige rammer, hvor man kan få informationer og hjælp, men også bare være sammen med andre til kaffe, leg og samtaler,” fortæller Fie.

Om Tryghedszonen

Røde Kors etablerede i 2022 en tryghedszone for de flygtninge, der ankom til Københavns Hovedbanegård. Her kunne de hvile sig, få mad og drikke og blive hjulpet videre på deres rejse. Vi arbejdede tæt sammen med Københavns Kommune og DSB for at sikre, at vores medmennesker blev mødt med den støtte, de havde brug for i en svær situation.

Hvis du gerne vil hjælpe, næste gang behovet opstår, kan du melde dig her.

Røde Kors Café

I vores to netværkshuse finder du Røde Kors Café, som er et tilbud til nytilkomne københavnere. Her byder frivillige velkommen til et hyggeligt rum, hvor der er tid til både kaffe, leg og snak.

Læs mere om Røde Kors Hovedstadens aktuelle tilbud her.

Familievenner og Venner viser vej

Som frivillig i Familievenner og Venner viser vej udgør du en vigtig social relation for enkeltpersoner, par eller familier, som mangler et netværk i Danmark. 

Du kan læse mere her.