Spring til indhold (tryk på Enter)
Røde Kors Hovedstaden

Da Daniel og hans kæreste gik fra hinanden for halvandet år siden, opdagede Daniel, at mange af hans fællesskaber og sociale relationer var bundet op på hans parforhold. Sammen med hans daværende kæreste, forsvandt derfor også en stor del af hans sociale liv. Ensomheden ramte ham, og han havnede i et sort hul.

Det var dog ikke første gang, at Daniel mærkede ensomheden på egen krop. Allerede i folkeskolen oplevede Daniel at være ensom, når han blev holdt udenfor af sine jævnaldrende kammerater. De oplevelser har været med til at præge Daniels selvværd den dag i dag, mener han.

Daniel har derfor tidligere benyttet sig af Ventilen, som er et tilbud til unge, der føler sig ensomme. Og med sin erfaring fra Ventilen, var han bevidst om, at der fandtes lignende tilbud til folk i hans situation. Han googlede derfor ‘ensomhed og tilbud’ og fandt frem til Værket.

At være sammen om at være alene

”Det sværeste er at erkende det. Og så tage skridtet og gøre noget ved det. Hurtigt efter mit brud kom jeg til den erkendelse, at jeg var ensom. Jeg besluttede mig hurtigt for, at jeg ikke gad have det sådan her en gang til. Jeg tænkte over det et par uger og meldte mig så til,” fortæller Daniel.

I et år gik Daniel i Værket, hvor han mødtes med en fast gruppe på 10-12 personer en gang om ugen. Til møderne fik deltagerne introduceret forskellige værktøjer, delt erfaringer og snakket om den enkeltes situation. Og så erfarede Daniel, at ensomhed ikke er en fast størrelse:

”Vi taler om ensomhed, hvad er ensomhed – arbejder med forskellige værktøjer til at blive bedre til smalltalk – nogle gange taler vi mere dybt og zoomer mere ind på en enkelte person og hvad der ligger til grund for hendes/hans ensomhed – for det er unikt fra person til person.

De frivillige er en vigtig drivkraft

Ud over de 10-12 deltagere, der kommer i værket, er der tilknyttet 3-4 frivillige, som skiftes til at være med til sessionerne. Sammen sætter de rammerne for aktiviteterne, og sørger for, at alle bliver hørt. Ifølge Daniel er det ikke uden betydning, at det er frivillige personer, der driver støttegrupperne. De har nemlig en anden aktie i det, end hvis det havde været lønnet personale, mener Daniel:

”Det betyder noget, at de er frivillige, dem vi mødes med i Værket. De har selv en aktie i det, ikke fordi de selv er ensomme, men de bringer deres egne oplevelser ind i det, og de gør det af interesse.”

En erkendelse om, at det er okay

I værket har Daniel både oplevet at få et fællesskab og gode værktøjer at arbejde med. Men forløbet har også hjulpet ham til at nå en erkendelse om, at det er okay, at være den man er. Nu hviler han i sig selv, og føler ikke længere et afsavn.

”For det første har Værket betydet, at jeg er kommet op af det hul, jeg var nede i. For det andet har jeg lært, at det er ok at være alene engang imellem. Jeg har behov for at være alene og oplade mine batterier. Det er ok med få, gode venner. Kvalitet over kvantitet,” siger han.

Og så er Daniel åben omkring ensomheden, når den banker på.

”Jeg er blevet bedre til at tale om ensomhed, og om hvordan jeg har det. Jeg er blevet mere mig. I stedet for, at jeg puttede tingene væk, så er jeg åben om det. Dem, jeg har sagt det til, har taget godt imod det. Men jeg har ikke sagt det til alle. Det er nogle specielt udvalgte,” fortæller han

Invitere andre ind i fællesskabet

Med sine erfaringer på begge sider af ensomheden, vil Daniel give et godt råd videre. Det er nemlig ikke altid nemt at være den, der står udenfor fællesskabet. Han mener, at vi bør være mere opmærksomme på de personer, der ikke selv rækker ud – og invitere dem indenfor.

”Jeg har altid haft det svært med at møde nye mennesker, så mit råd er, hvis du er i et fællesskab, og ser nogle stå for sig selv, så prøv at være indbydende og invitere folk ind. Vi bør alle være mere OBS og holde øje med, om andre er en del af fællesskaberne,” siger han.

Daniel fortæller, at der er sket gode ting for ham, siden han startede i værket for et år siden. Han har fået nyt arbejde og ny kæreste. Han er et godt sted i livet, hvor han ikke længere frygter ensomheden – nu arbejder han med den. Hvor ensomheden før kunne være altoverskyggende, kan han nu tydeligt se sol bag skyerne. Og hvis han en dag har brug for støtte, ved han, at Værkets døre står åbne.

”Ensomheden er ikke væk, den skal jeg leve med resten af livet, men nu har jeg værktøjerne og fået arbejdet med mig selv. Og plejet de relationer jeg har. Og det gode ved Værket er, at man kan blive så længe man har lyst til,” afslutter han.

I dag arbejder Daniel som frivillig og hjælper unge, der oplever ensomhed, og som er samme sted, som han selv var for et år siden.

Værket et fællesskab for ensomme voksne

FAKTA OM VÆRKET

Værket er et fællesskab, hvor man én gang om ugen mødes i eftermiddags/aftentimerne med andre voksne mellem 30 og 60 år, og hvor frivillige gruppeledere danner rammerne for mødegangene. 


Man bliver en del af en gruppe, hvor man mødes om at udveksle erfaringer og lave øvelser og aktiviteter inden for forskellige temaer.  


Formålet med Værket er at skabe et socialt fællesskab, hvor man sammen med andre voksne kan finde måder at bryde ensomheden på. 


Hver netværksgruppe kan bestå af op til 10-12 mennesker, og hvert netværk har tilknyttet 3-4 frivillige.
Gruppemøderne foregår hver tirsdag i lokaler på Frederiksberg. 

Vil du høre mere om at deltage i en Værket-gruppe, så tag kontakt til os på nedenstående kontaktinformationer. 

vaerket.rkh@rodekors.dk

38 33 64 00