Spring til indhold (tryk på Enter)
Røde Kors Hovedstaden

Til dagligt arbejder Nikoline med digital marketing i en startup-virksomhed, men hver anden onsdag fra kl. 16-20:30, befinder Nikoline sig i Ungehuset CPH på Hørsholmsgade på Nørrebro. For en måned siden sprang Nikoline ud i nye udfordringer og et større ansvar, da hun greb muligheden for at blive aktivitetsleder i Café Rød Sol, hvor hun startede som frivillig tilbage i februar.

Café Rød Sol er et fællesskab for unge i alderen 18-34 år, som lever med psykisk sårbarhed. Caféen er et socialt fællesskab, hvor de unge laver mad og spiser sammen. Man har også mulighed for at deltage i sjove aktiviteter som eksempelvis brætspilsaften, filmaften, madlavning og ture ud af huset.

”Det er bare søde og glade mennesker, ligesom én selv, der lige har brug for, at der en gang om ugen er nogen, som man kan være sammen med,” fortæller Nikoline.

DET GENKENDELIGE

”Det er fedt at kunne være der for nogen, som man så meget kan relatere til,” fortæller Nikoline. 

Nikoline er selv på alder med mange af de unge, som besøger Ungehuset, og det mærker hun ved, at de unges samtaleemner er nogle, som hun selv kan bidrage til. Derudover beskriver Nikoline også det relaterbare som en meget motiverende del af arbejdet, fordi det bliver helt naturligt at tale med de unge, når man selv har noget at bidrage med.

”Vi tager også meget med, som de unge gerne vil lave, så hvis de kommer med en hel masse forslag, jamen så er det dét, vi planlægger ind i programmet,” fortæller Nikoline. 

I caféen er der et uformelt miljø, hvor der er rum til at være sig selv og lave dét, som man synes er hyggeligt. Det er fællesskabet og det gode samvær, som er det vigtigste, og derfor har de unge også meget medbestemmelse i aktiviteterne.

DET GODE SAMARBEJDE

Som aktivitetsleder er man med til at planlægge kommende aktiviteter for caféen i samarbejde med andre frivillige og aktivitetsledere. Hvis programmet indebærer ture ud af huset, kræver det, at der er flere frivillige til stede.

Nikoline beskriver også det gode samarbejde, som der er i caféen, og at man aldrig er alene om arbejdet, selvom man har et større ansvar som aktivitetsleder.

”Man har alle de andre aktivitetsledere at læne sig op ad, og det synes jeg har gjort mig tryg i det, fordi jeg kan mærke, at jeg ikke er alene om det,” fortæller hun.

I caféen er der også andre frivillige, som brænder for at hjælpe andre mennesker. De taler med de unge og deltager i de aktiviteter, som der foregår i huset.

”De frivillige i Café Rød Sol er virkelig gode, og de tager også selv sindssygt meget ansvar,” fortæller Nikoline.

ENESTÅENDE OPLEVELSER

At tilbringe tid i caféen giver dig ikke kun erfaringer, men også mange unikke øjeblikke med de unge. Nikoline beskriver følelsen af at have gjort noget godt for en anden, og hvordan det kun bidrager med glæde til arbejdet:

”Når de er glade og tilfredse, så er det en succes hver gang.”

Har man lyst til at gøre en forskel for psykisk sårbare unge, og er parat til at påtage sig det ekstra ansvar, der følger med, så er Nikoline overbevist om, at arbejdet er noget for én og den rette vej at gå.

Det er det praktiske og det overordnede ansvar, som er det vigtige i arbejdet. Og for Nikoline var det helt trygt og naturligt at påtage sig det ansvar, som det kræver at være aktivitetsleder, fordi hun vidste, at hun aldrig stod alene med opgaven.

Nikoline har tidligere brugt sine lederkompetencer som vejleder på sit studie, men oplever også, at hun med tiden er blevet endnu dygtigere til at påtage sig ansvar og stå forrest.

”Jeg synes, at man skal blive aktivitetsleder, hvis man gerne vil bidrage med noget ekstra til psykisk sårbare unge, og hvis man har overskud til det i sin hverdag,” fortæller Nikoline.

Bliv frivillig i Café Rød Sol

Vil du også gerne gøre en forskel for psykisk sårbare unge?

Bliv frivillig leder i en af vores aktiviteter

Vil du bruge dine kompetencer til at løfte andre og samtidig være med til at skabe fællesskaber for mennesker i hovedstaden?